Skip to the main content

  • Zorgaanbieders Zuidwest-Nederland aan de slag om informatieoverdracht van ambulance naar SEH te verbeteren

    Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC slaan de handen ineen om de overdracht van gegevens van ambulance naar SEH te verbeteren. Hiermee is het tweede koploperproject van Met spoed beschikbaar een feit. ICT-leveranciers ChipSoft en (vanuit Axira) CityGis ERF en Enovation, zijn betrokken bij het project om de uitwisseling van de gegevens van ambulance naar SEH technisch te realiseren.

    Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Zuidwest-Nederland initieerde de samenwerking tussen de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC na de oproep van het landelijke programma Met spoed beschikbaar om koploperprojecten te starten. Dit zijn projecten met regionale coalities van spoedzorgaanbieders die gezamenlijk met hun ICT-leveranciers aan de slag gaan om digitale gegevensuitwisselingen in de acute zorgketen te realiseren.

     

    Meer informatie, meer gestructureerd

    Annemarie de Baat, afdelingshoofd Spoedeisende Hulp, Albert Schweitzer ziekenhuis:’Bij ons gebeurt al veel op het gebied van digitale gegevensuitwisseling in de acute-zorgketen. Maar deze vernieuwde ambulanceberichten zorgen voor nog meer informatie en een meer gestructureerde informatieoverdracht naar de SEH. Als we door een goede en snelle gegevensuitwisseling van tevoren helder hebben welke patiënt, in welke situatie en via welke route bij ons arriveert, kunnen we op de SEH alvast de voorbereidingen om de juiste behandeling in gang zetten.’

     

    Cruciaal voor de best passende zorg

    Jacco van Wingerden, operationeel manager Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid: ‘De uitwisseling van relevante patiëntinformatie en een systematische en tijdige overdracht door ambulancezorgprofessionals naar de SEH zijn cruciaal voor de best passende zorg voor de patiënt. We sturen al vele jaren berichten met patiëntinformatie vanuit de ambulance naar de SEH, maar met deze vernieuwde uitwisseling kunnen we dat nog vollediger en systematischer doen.’

     

    Betere voorbereidingen SEH

    Hans van Schendel, sectormanager SEH/ acuut kort verblijf Erasmus MC: ‘We zijn erg enthousiast dat we ook aan dit tweede koploperproject deelnemen dat geïnitieerd is door het ROAZ Zuidwest-Nederland. Er rijden ambulances van verschillende RAV’s naar onze SEH. Vandaar dat het fijn is dat zowel met de RAV Rotterdam Rijnmond als Zuid-Holland Zuid de koppeling wordt gerealiseerd. Met als resultaat een gestructureerd zorgproces en betere gezondheidsuitkomsten voor de patiënt.’

     

    Interesse om koploper te zoeken?

    We zijn nog op zoek meer naar koplopers om met elkaar nieuwe digitale gegevensuitwisselingen te realiseren in de acute zorg. Regionale samenwerkingsinitiatieven tussen zorgaanbieders en leveranciers die graag aan de slag willen, kunnen contact met ons opnemen.

     

    ——

    Bekijk laatste

    Nieuws

    “Dat is mijn moeder helemaal niet!” – Een praktijkverhaal van het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda

    Zorgverleners zijn op basis van de wet verplicht het BSN te gebruiken wanneer zij onderling gegevens over patiënten uitwisselen. In het acute zorgproces kunnen zorgverleners echter niet altijd in het begin van de keten het BSN van de patiënt met zekerheid vaststellen. Als men zich hier verderop in de keten niet bewust van is, en het ontvangen BSN voor waar aanneemt loopt men daar het risico op privacyschending, een verkeerde voorbereiding en dossiervervuiling. Het is van belang om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel leest u een praktijkverhaal van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda waar ze deze risico’s voorkomen door gegevens pas aan een patiëntendossier te koppelen na identificatie van de patiënt op de SEH. Het levert namelijk veel administratieve rompslomp op om dossiervervuiling te herstellen.

    Lees meer

    Alle ambulancediensten (RAV’s) in Nederland versturen nu de vernieuwde digitale ambulanceberichten

    Opnieuw een mijlpaal bereikt in digitale gegevensuitwisseling tussen ambulance en spoedeisende hulp. Eind juni 2022 zijn de eerste RAV’s binnen de ambulancesector begonnen met  het versturen van de vernieuwde digitale berichten. Nu, één jaar later, is het zo ver: alle ambulances versturen de nieuwe 2.4.0 berichten. Om deze mijlpaal te bereiken, is hard gewerkt met ICT-leveranciers CityGIS, Enigmatry, Topicus en Enovation.

    Lees meer

    Dankzij feedbackbericht structurele feedback van de SEH St. Jansdal naar de ambulancedienst Flevoland

    Het St. Jansdal ziekenhuis en de Ambulancedienst Flevoland werkten de afgelopen maanden samen met leveranciers Topicus, iHomer en (st)EPIC aan de realisatie van het feedbackbericht. Een belangrijk bericht, want in de spoedzorg ontbreekt terugkoppeling van de spoedeisende hulp naar de ambulance.

    Lees meer

    Ga ook aan de slag met digitale gegevensuitwisseling!