Skip to the main content

  • Verbetering in berichtgeving tussen ambulance en spoedeisende hulp

    In samenwerking met het zorgveld heeft Nictiz de berichtgeving voor digitale overdracht tussen ambulance en spoedeisende hulp (SEH) bijgewerkt. Daarmee zijn de zorgprofessionals op de SEH nog sneller en beter voorbereid op de komst van patiënten die per ambulance worden binnengebracht. Belangrijk als je bedenkt dat op de SEH vaak elke seconde telt.

    Betere aansluiting op behoefte zorgveld

    Op verzoek van zorgpartijen in de spoedzorg heeft Nictiz de informatiestandaard Acute Zorg vernieuwd. Daarmee hebben de berichten Ambulanceoverdracht naar SEH en Retourbericht SEH naar Ambulance een upgrade gekregen. Zo sluiten deze nog beter aan op de behoeften, met een verbetering van de patiëntveiligheid én kwaliteit van de informatieverstrekking tot gevolg.

    “De stap naar versie 2.4.0 is belangrijk voor de efficiëntie en kwaliteit van de ambulancezorg . De ambulanceoverdracht naar de SEH is meer gestructureerd met waardenlijsten in plaats van de tekstvelden uit de vorige versie. Ook wordt SNOMED CT geïntroduceerd voor eenduidige gegevensuitwisseling.”, aldus Anno van Dijken, Ambulancezorg Nederland

     

    Meer mogelijkheden voor zorgverleners

    De upgrade bevat een uitbreiding op de elektronische overdracht voor ambulancezorgprofessionals. In deze overdracht kunnen zij in de toekomst onder andere kiezen uit meerdere soorten ongevallen, ademhalings- en huidobservaties en intoxicaties. Tevens kunnen ambulancezorgprofessionals aangeven of er wettelijke maatregelen van toepassing zijn voor zorg en dwang en verplichte ggz. Met de nieuwe bestemmingsstatus Geannuleerd stelt de ambulance de SEH op de hoogte dat de patiënt niet langer naar hen toe komt. Daarmee worden onnodige voorbereidingen in het ziekenhuis voorkomen.

    Op basis van de nieuwe Wet ambulancezorgvoorzieningen is het zogeheten retourbericht meegenomen. Oftewel de terugkoppeling van SEH naar ambulance. De SEH retourneert bepaalde gegevens zoals de inzetgegevens en de gestelde diagnose digitaal, nadat de ambulance daar de patiënt heeft geïntroduceerd. Deze gegevens worden gebruikt om de kwaliteit van de ambulancezorgverlening te verbeteren en het vergroten van de patiëntveiligheid. Kwam bijvoorbeeld de werkdiagnose van de ambulancezorgprofessionals overeen met de gestelde diagnose op de SEH?

     

    Kwalificatie en implementatie

    Als de ICT-leveranciers de berichten hebben ingebouwd dan kwalificeert Nictiz hun informatiesystemen voor de overdrachten. Hiervoor staat een kwalificatieomgeving bij Nictiz beschikbaar. Dit proces kan nu worden gestart. Na kwalificatie kunnen de overdrachten geïmplementeerd worden in de praktijk.

     

    Hulp bij implementatie

    Het online hulpmiddel Amigo! ondersteunt zorgaanbieders met de implementatie van informatiestandaarden. De overdrachtsberichten vanuit de ambulance naar de SEH zitten inmiddels in Amigo! en binnenkort volgen de overige 18 overdrachtsberichten zoals de verwijzing van huisartsenpost naar SEH. Alles wat informatie-uitwisseling in een zorgorganisatie raakt zoals organisatiebeleid, zorgprocessen, informatie, applicatie en de IT-infrastructuur zit in Amigo!

     

    Meer informatie over de informatiestandaard

    U vindt de nieuwe overdrachten op de pagina over de informatiestandaard Acute Zorg. Neem voor meer informatie over de informatiestandaard contact op met Gert Koelewijn via e-mail of twitter. Op 15 april tijdens de HL7 Nederland Working Group Meeting licht Gert Koelewijn de vernieuwingen van de informatiestandaard Acute Zorg voor de berichten Ambulanceoverdracht naar de SEH en Retourbericht van SEH naar de ambulance toe.

     

    Meer informatie over wat de gegevensuitwisseling tussen ambulance en SEH voor u en uw ketenpartner kan betekenen?

    Wilt u meer weten over wat de gegevensuitwisseling tussen ambulance en SEH voor u kan betekenen. Of wilt u met uw ketenpartner aan de slag om de uitwisseling te realiseren, neemt u dan contact op met Met spoed beschikbaar.

    Bekijk laatste

    Nieuws

    “Dat is mijn moeder helemaal niet!” – Een praktijkverhaal van het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda

    Zorgverleners zijn op basis van de wet verplicht het BSN te gebruiken wanneer zij onderling gegevens over patiënten uitwisselen. In het acute zorgproces kunnen zorgverleners echter niet altijd in het begin van de keten het BSN van de patiënt met zekerheid vaststellen. Als men zich hier verderop in de keten niet bewust van is, en het ontvangen BSN voor waar aanneemt loopt men daar het risico op privacyschending, een verkeerde voorbereiding en dossiervervuiling. Het is van belang om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel leest u een praktijkverhaal van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda waar ze deze risico’s voorkomen door gegevens pas aan een patiëntendossier te koppelen na identificatie van de patiënt op de SEH. Het levert namelijk veel administratieve rompslomp op om dossiervervuiling te herstellen.

    Lees meer

    Alle ambulancediensten (RAV’s) in Nederland versturen nu de vernieuwde digitale ambulanceberichten

    Opnieuw een mijlpaal bereikt in digitale gegevensuitwisseling tussen ambulance en spoedeisende hulp. Eind juni 2022 zijn de eerste RAV’s binnen de ambulancesector begonnen met  het versturen van de vernieuwde digitale berichten. Nu, één jaar later, is het zo ver: alle ambulances versturen de nieuwe 2.4.0 berichten. Om deze mijlpaal te bereiken, is hard gewerkt met ICT-leveranciers CityGIS, Enigmatry, Topicus en Enovation.

    Lees meer

    Dankzij feedbackbericht structurele feedback van de SEH St. Jansdal naar de ambulancedienst Flevoland

    Het St. Jansdal ziekenhuis en de Ambulancedienst Flevoland werkten de afgelopen maanden samen met leveranciers Topicus, iHomer en (st)EPIC aan de realisatie van het feedbackbericht. Een belangrijk bericht, want in de spoedzorg ontbreekt terugkoppeling van de spoedeisende hulp naar de ambulance.

    Lees meer

    Ga ook aan de slag met digitale gegevensuitwisseling!