Skip to the main content

  • Het IJsselland Ziekenhuis en Ambulance Rotterdam-Rijnmond verbeteren zorgkwaliteit door slimmere samenwerking

    Het IJsselland Ziekenhuis en Ambulance Rotterdam-Rijnmond (ARR) hebben hun krachten gebundeld om de zorgkwaliteit verder te optimaliseren. Dankzij een efficiëntere administratieve afhandeling wordt nu een digitale terugkoppeling gegeven over de patiëntidentificatie en werkdiagnoses.

     

    Hien van Leeuwen, Medisch Manager Ambulance Rotterdam-Rijnmond: “Onze ambulanceverpleegkundigen kregen voorheen geen terugkoppeling over hun gestelde werkdiagnose, terwijl dit erg waardevol is voor de groei en ontwikkeling bij complexe diagnoses. Wij zijn dan ook erg blij met deze ontwikkeling wat onze kwaliteit van zorg nog meer ten goede komt. Floris Buitelaar, Verpleegkundig Specialist AGZ  vult aan: “Ambulanceverpleegkundigen willen, vooral bij complexe diagnosen, weten of hun diagnose correct was. Door het digitale terugkoppelbericht krijgen zij nu gestructureerd feedback van de Spoedeisende Hulp (SEH) over de gestelde diagnose, wanneer deze afwijkt.

    Niels Steenbergen, Zorgmanager Poliklinieken/Radiologie/Acute Zorg van het IJsselland Ziekenhuis, voegt hieraan toe: “Wij zijn blij met deze samenwerking. Door actief bij te dragen aan doorontwikkeling en kennisuitwisseling verbeteren we samen de zorg.”

     

    Koploperproject

    De betrokken partijen zagen de noodzaak om de werkwijze te veranderen. De samenwerking tussen het IJsselland Ziekenhuis en ARR, in samenwerking met ICT-leveranciers ChipSoft en Topicus, werd begeleid door Netwerk Acute Zorg Zuidwest. Als koploperproject in het landelijke programma ‘Met spoed beschikbaar’ introduceerden zij gezamenlijk het digitale terugkoppelbericht (ook wel feedbackbericht genoemd) van de SEH naar de ambulance. Koploperprojecten zijn regionale initiatieven waarin spoedzorgaanbieders met hun ICT-leveranciers werken aan de digitalisering van gegevensuitwisseling in de acute zorgketen, die tot dan toe nog niet digitaal plaatsvonden. De koplopers beproeven een uitwisseling alvorens deze landelijk wordt uitgerold. Lees meer over koploperprojecten.

     

    Regionale aanpak

    Netwerk Acute Zorg Zuidwest betrok al in een vroeg stadium andere ziekenhuizen in de regio Rotterdam bij het project en maakte afspraken over de werkprocessen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat wanneer andere ziekenhuizen in de regio later willen aansluiten bij het gebruik van het terugkoppelingsbericht van SEH naar ambulance, er al uniforme werkafspraken zijn gemaakt. Hierdoor kan er in de regio Rotterdam-Rijnmond op een gestroomlijnde manier samengewerkt worden.

     

    Meer weten over de Spoedeisendehulpterugkoppeling naar ambulance?

    Op 6 februari 2025 hebben we een online kennissessie georganiseerd over de toepassing van de spoedeisendehulpterugkoppeling in de praktijk, waarbij ook zaken als juridische context aan bod kwam. Ook deelde RAV Haaglanden zijn ervaringen met dit bericht (in samenwerking met het HMC Westeinde). Hier kunt u deze terugkijken.
    Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

    Bekijk laatste

    Nieuws

    Uitbreiding koploperproject Noord-Nederland: Ambulancezorg Groningen sluit aan

    In januari zijn het Ommelander Ziekenhuis Groningen en UMCG Ambulancezorg, onder begeleiding van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN),

    Lees meer

    Versnelde zorg voor spoedpatiënten door digitale spoedmelding van Huisartsenspoedposten Rijnmond naar Meldkamer Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond

    Huisartsenspoedposten Rijnmond kunnen nu digitaal een spoedmelding doen en een ambulance aanvragen bij de Meldkamer Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond

    Lees meer

    Efficiëntere samenwerking tussen HMC en RAV Haaglanden verhoogt zorgkwaliteit

    De Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde en RAV Haaglanden werken efficiënter samen om de kwaliteit van

    Lees meer

    Ga ook aan de slag met digitale gegevensuitwisseling!